Over de groene kaart autoverzekering

Hier staat alle informatie die u moet weten over de groene verzekeringskaart.

Wat is de groene kaart?

De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs. Op de groene kaart staat alle verzekeringsinformatie die u nodig heeft, wanneer u schade rijdt in Nederland of in het buitenland.

De kaart ziet er overal in Europa hetzelfde uit. Hij is dus voor iedereen herkenbaar en te begrijpen.

Is de groene kaart verplicht?

In principe niet. In Nederland niet (sinds 1972). In sommige andere landen en omstandigheden wel!

Het is wel handig om een verzekeringsbewijs (zoals de groene kaart) bij u te hebben. Iets waar alle belangrijke gegevens op staan. Als u dan schade oploopt, kan de politie overal binnen de EU nakijken hoe u verzekerd bent. Dat maakt de afwikkeling van de schade een stuk makkelijker.

Is de groene kaart verplicht voor een caravan?

Als een caravan of aanhangwagen hetzelfde kenteken heeft als het trekkend motorrijtuig is het voldoende dat er A + F op de groene kaart staat. Heeft de caravan of aanhangwagen een ander kenteken, dan moet in élk land aangetoond kunnen worden dat deze WA verzekerd is. Dat kan dus met een groene kaart met alleen de F en het kenteken van de aanhanger.

Welke informatie staat er op de groene kaart?

 • Uw gegevens;
 • Uw verzekeringsnummer;
 • Uw verzekeringsmaatschappij;
 • De einddatum van uw verzekering (en dus geldigheid op dat moment);
 • In welke landen u wel of niet verzekerd bent.

In welke landen moet u de groene kaart bij u hebben?

Binnen de EU is het niet nodig.
In de volgende niet EU landen heeft u ook geen groene kaart nodig:

 • Kroatië
 • Liechtenstein
 • IJsland
 • Noorwegen
 • Andorra
 • Zwitserland

Let op: Het is verstandig om de groene kaart wel mee te nemen. Er kunnen zich situaties voordoen waar een groene kaart nodig is. U kunt ook een geprinte- of een digitale groene kaart of een ander verzekeringsbewijs meenemen.

In andere landen buiten de EU moet u wél altijd een groene kaart bij u hebben. Anders moet u er één aan de grens kopen.

In welke landen heeft u een originele groene kaart nodig?

Bepaalde landen verplichten u om de originele papieren groene kaart bij u te hebben als u in dat land op vakantie of zakenreis bent. Dat betekent dat een zelf geprinte versie zonder groene achtergrond of digitale versie niet volstaat. Bel voor een originele groene kaart naar Het Nederlands Volmachtbedrijf via 013 – 507 07 18 (optie 3) of print de groene kaart op groen gekleurd papier.

In onderstaande landen is een originele papieren groene kaart verplicht:

ALBANIË

AZERBEIDJAN

BOSNIË – HERZEGOVINA

ISRAËL

MACEDONIË

MAROKKO

MOLDAVIË

MONTENEGRO

OEKRAÏNE

RUSLAND

* SERVIË

TUNESIË

TURKIJE

* Slechts in bepaalde gebieden van Servië is de groene kaart geldig. Kosovo is afgescheiden van Servië en wordt door Servië niet erkend. Ook Internationaal is Kosovo niet als land erkend binnen het Groene Kaart verdrag. U heeft dus voor Kosovo, aan de Kosovaarse grens, een aparte verzekering nodig.

Is de groene kaart ook digitaal geldig?

JA en NEE. U kunt op reis met de groene kaart in uw e-mail of als afbeelding op uw tablet of smartphone. Wat telt is dat alle relevante gegevens goed leesbaar zijn. Lees onder het kopje In welke landen heeft u een originele groene kaart nodig? in welke landen een digitale groene kaart niet voldoende is.

Als u de groene kaart digitaal heeft, kunt u deze zelf printen op groen gekleurd papier. Als u wilt, kunnen wij ook kosteloos één toesturen. Bel daarvoor Het Nederlands Volmachtbedrijf via 013 – 507 07 18 (optie 3).